Despre noi

In spatiul Carpato-Dunarean al Olteniei, este situata Podgoria Dragasani, una dintre cele mai vechi si reputate din Romania.

Podgoria Dragasani se intinde între Subcarpaţii Getici la nord si Campia Romana la sud şi sud-est,fiind situata între paralele 44°30'-44°55' latitudine nordica şi meridianele 23°55'-24°15' longitudine estică. Podgoria are o lungime de cca 50 km. intre localitaţile Strejeşti, în sud şi Ioneşti , în nord ,cu o dezvoltare în adincime, pe latura est-vest pe o distanta ce ajunge la cca 30km.

Administrativ, podgoria se află localizată în judeţele Vâlcea şi Olt.

Podgoria poarta numele orasului Dragasani, asezare atestata documentar in sec. XlV, ce a luat fiinta pe locul castrului roman cu denumirea dacica Rusidava, iar localitatea Strejesti, componenta a Centrului Viticol arondat podgoriei Dragasani, este atestata documentar din secolul XVII, care se gasea in stapanirea boierilor Buzesti: Stroe si Radu. In trecutul indepartat, viile de pe teritoriul localitatii Strejesti apartineau manastirii "Dintr-un lemn", care au intrat din anul 1864 in proprietatea familiilor Stirbei, Teodorini si Darvari. Vechimea viilor de pe aceste meleaguri incantatoare, incarcate de istorie, cu greu poate fi precizata, ea fiind legata de primele plantatii realizate de geto-daci cu peste doua milenii in urma.


Vinurile de Dragasani au cunoscut perioada lor de glorie, la sfarsitul secolului pi XIX, cucerind mai multe medalii la expozitiile internationale de la Paris in anii 1867, 1889 si 1900, precum si diploma de onoare la Concursul Internal de Vinuri de la Bordeaux din 1898. In podgoriile Dragasani, zona Strejesti, se produc souri de vinuri albe (Sauvignon Blanc), vinuri aromate (Tamaioasa Romaneasca, Muscat Ottonel) si vinuri rosii superioare (Merlot, Cabernet, Pinot Noir, Burgund, Negru de Dragasani).


DOMENIUL  MENINNI - din Podgoria Dragasani, situat in localitatea Strejesti, este un paradis natural de vii si livezi, de peste 300 de hectare, din care peste 70 hectare sunt ocupate cu vita de vie de calitate superioara, in cea mai mare parte replantata cu respectarea normelor unei viticulturi moderne, orientate spre productii de soiuri autohtone ca: Burgund Mare, Negru de Dragasani, Tamaioasa Romaneasca si Muscat Ottonel, dar si internationale ca: Chardonay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Merlot si Cabernet Sauvignon. Crama Meninni cu o capacitate de peste 1 milion de litri, a fost construita in anul 2012 si este dotata cu tehnologia moderna necesara producerii unor vinuri de calitate superioara.